Sijoittaminen viiteen geehen

Ei nyt ei ole kyse uudesta rap-artistista, vaikka joku voisi niin kuvitellakkin. Kyse on viidestä g-kirjaimella alkavasta asiasta, joihin tulisi sijoittaa siltä varalta, että se pelikaani lentää turbiiniin. Nämä viisi g:tä ovat Groud, Guns, Grub, Gasoline ja Gold eli vapaasti suomennettuna kiinteistösijoitukset, aseet, ruoka, polttoaine ja kulta. Robert Kiyosaki on kirjoittanut asiasta kirjoissaan ja löytyy aiheesta myös youtube videoita. Kyseesä on ns. worst case skenarioon sijoittamisesta. Eräästä kauhu skenaariosta Ilkka Remes on kirjoittanut hyvän kirjan Jäätyvä Helvetti. Suositeltavaa kesälukemista.

Miksi juuri nämä kohteet? Ajatuksena on se, että koko talousjärjestelmämme romahtaisi, jonka jälkeen tästä tulisi selvitä. Jokainen lukija varmasti ymmärtää listalta ruuan ja aseet. Moni kotitalous lienee investoinut ruokaan ns. kotivaran, jolla pystyy selviämään viikon verran. Kun kierrättää tavaraa kaapista tasaisesti säilyy ruokakin riittävän tuoreena. Metsästysaseita meiltä löytyy valtava määrä kotitalouksilta. Niiden ajatus lienee suojata itseä ja perhettä, mutta myös tarvittaessa hankkia riistaa ravinnoksi.

Suomalaiset ovat laittaneet myös mittavan määrän omaisuudesta kiinni kiinteistöihin. Monilta löytyy koti ja sen lisäksi kesäasunto. Selviäminen kesäasunnolla lienee helpompaa mittavan kriisin osuessa kohdalle. Tulisijat ja järvet helpottavat huomattavasti elämistä ilman sähköjä. Listalta löytyvä polttoainetta toki tarvittaisiin liikkumiseen ja aggrekaattien pyörittämiseen.

Kulta listalta löytyy siksi, että sen katsotaan maailmanlaajuisesti olevan asia, joka säilyttää arvonsa mikäli rahajärjestelmä romahtaisi. Itse olen harkinnut toisinaan oikean kullan ostamista. Kultaharkkojen hankkiminen onnistuisi kätevästi netistä. En pidä tätä sijoittamista kuitenkaan kovinkaan järkevänä. Kulta tulisi kuitenkin säilyttää turvallisessa paikassa, enkä pidä sitä sinänsä sijoituksena. Kulta ei maksa osinkoa, eikä näin ollen sovi strategiaani. Sen siirtämisessäkin olisi omat haasteensa, saati sitten käyttäminen.

Mikä on todennäköisyys suurlamalle? Itse en osaa sanoa. Osakekurssit ovat nyt korkealle ja kääntyvät jossain vaiheessa laskuun. En silti usko, että se aiheuttaisi maailmanlaajuista talousromahdusta, saati horjuttaisi yhteikuntarauhaa meillä. Lisäksi meillä on valveutunut yhteiskunta, joka toisinaan harjoittelee erilaisia kriisitilanteita. Liika murehtiminen vie turhaan ihmisten aikaa ja energiaa. Edes menneen presidentin sanoin:”Ellemme varmuudella tiedä kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin”.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s