Elokuun 2021 sijoituksista

Se kääntyi syyskuu kalenteriin, joten aika laittaa elokuun ajatuksia blogiin. Elokuu meni omalta osalta kesälomaa viettäen perheen kanssa. Lapsi nukkuu tässä kohtaa aika paljon, mikä mahdollistaa paljonkin asioita. Kun emme kuitenkaan lähteneet pitkille matkoille, niin harrastimme sentään lounasruokailua paikallisissa ravintoloissa. On todella luksusta, kun pääsee hieman huonommin nukutun yön jälkeen syömään valmiiseen pöytään. Myös podcasteja tuli kulutettua melko paljon loman aikana. Joitain kirjojakin sain luettua.

Sijoitus maailman seuraamista helpotti huomattavasti, kun mm. talouelämä lehti palasi kesätauolta. Eräässä numerossa oli hyvä artikkeli Kiinan muuttuneesta politiikasta paikallisia firmoja kohtaan. Kiinan valtio on ottanut yhtiöitä enemmän ohjaukseen ja rajoittanut niiden toimintaa. Tämän seikan olivat monet Kiinalaisiin firmoihin sijoittavat etf:t ja rahastot jo huomanneet. Poliittinen riski hinnoitellaan heti. Itselläkin löytyi salkusta Kiina ETF:ää. Luettuani ja tutkittuani asiaa tarkemmin tein lopulta päätöksen ja myin kaikki omistamani Kiina ETF:t. Ylipäätään olen monesti pohtinut poliittista riskiä, kun esimerkiksi itä-naapurissa on sattunut ja tapahtunut. En ole kuitenkaan rohjennut sinne rahojani sijoittaa, vaikka tiedänkin, että sinne rahaa laittamalla olisi viime vuodet saanut hyvät tuotot.

Tuloskausi tarjosi todella positiivisia uutisia omistamistani yhtiöistä. Osakkeet alkavat kuitenkin omasta mielestäni olla hinnoiteltu melko korkealla, eikä kunnollista ostettavaa meinaa helpolla löytää. Lopulta kuitenkin päädyin lisäämään salkkuuni TietoEvryn osakkeita. Yhtiön kurssi on noussut mm. inderesin nostettua yhtiön heidän mallisalkkuunsa, mutta silti se on edelleen maltillisesti hinnoiteltu. Lisäksi yhtiö maksaa vielä syksyn aikana osinkoa.

Pettymysten saralla voitanee mainita SmartEye, jonka päädyin myymään pois salkustani. Yhtiössä on potentiaalia, mutta en nyt toistaiseksi jatka sen omistajana. Seurataan, millaisia uutisia siitä on tiedossa jatkossa. Tämä ei ollut pitkäjänteistä sijoittamista tällä erää.

Merkittävin saavutus oli kuitenkin nettovarallisuutani kehitys tämän kesän aikana. Pidän kirjaa kuukausittain omaisuuteni kehityksestä, joten pysyn näin hyvin kartalla sijoitusteni kehityksestä. Osakekurssien ja erityisesti QT:n osakekurssin huiman kehityksen myötä nettovarallisuuteni rikkoi ensimmäistä kertaa 500 000€ rajan. Tätä kirjoittaessa on vaikea uskoa tuota saavutusta. Suurin osa varallisuudestani on kiinni osakkeissa. Toki sijoitusasunto on yksi merkittävä varallisuuserä oman asunnon ohella. Autoa en laske varallisuudeksi, vaikka siitä jotain myydessä saisikin. Sen lisäksi on olemassa omaisuuseriä, jotka ovat vielä kuolinpesän hallussa. Nämä olen myös jättänyt laskuista huomioitta. Otan ne vasta sitten huomioon, kun ne realisoituvat verottajan mielestä omaisuudekseni. No miltä tuntuu olla puoli miljonääri? Eipä oikeastaan miltään. Ne ovat vain numeroita taseessa, joilla voi tehdä kaikkea kivaa. Toki olen paljon laskenut sitä, että milloin sitä mahdollisesti voisi halutessaan jättää työelämän taakse. Alle 50-vuotiaana helposti tällä tahdilla. Olen laskenut tätä asiaa neljän prosentin säännöllä ja muitakin laskukaavoja käyttämällä. Ehkä numeroita tärkeämpää onkin miettiä omaa ajatusmaailmaa, että kuinka sitä oikein asian noin pään sisällä käsittelee. Siinä kohtaa ei olisi työyhteisöä ympärillä, jonka kanssa jakaa oman elämän asioita. Toki minulla on perhe, jolle voisi antaa aikaa huomattavasti enemmän, mutta sen lisäksi on oltava muita ihmisiä, joiden kanssa keskustella erilaisista asioita. Sijoittajayhteistö toki tarjoaa paljon sellaista sisältöä jo nyt elämääni, mitä harvojen tuttujen kanssa tulee ylipäätään keskusteltua.

Tässä kohtaa en kuitenkaan lähde tekemään hätiköityjä ratkaisuja. Jo se, että pääsee vauva-arjesta töihin hieman aikuisempaan seuraan painaa paljon. Eräs mahdollisuus kokeilla hieman vapaampaa elämää on käyttää yhteiskunnan suomia perhevapaita. Jos lapsen äiti lähtee aiemmin töihin, niin minulla on edelleen käyttämättä 36 päivää isyysvapaata. Nämä isyysvapaa päivät tulee pitää ennen kuin lapsit täyttää 2-vuotta. Siihen on vielä tovi aikaa ja järkevintä lienee olisi, että ne sijoittuisivat juuri aikaan ennen, kuin kaksi vuotta tulee täyteen. Toinen mielenkiintoinen vaihtoehto olisi lähteä opiskelemaan. Kun on ollut tarpeeksi pitkään työelämässä, niin on oikeutettu aikuiskoulutustukeen, joten tässäkään vaihtoehdossa rahan tulo ei täysin loppuisi ja se mahdollistaisi myös paluun nykyiseen työhön. Näiden lisäksi on mahdollista saada osittaista hoitorahaa siinä kohtaa, kun lapsi aloittaa koulun. Tähän on oikeutettu ensimmäisen ja toisen luokan lapsien vanhemmat. Tällöin työaika on 30 tuntia viikossa. Eli se mahdollistaisi kuuden tunnin työpäivät ja lapsen auttamisen alkuun koulunkäynnissä. Katsotaan mitä tuleman pitää. Vaihtoehtoja on paljon. Laitetaan postaus maailmalle, kun lapsi vetää toistaiseksi sikeitä. Lapsiperheellisen postaukset eivät synny yhdeltä istumalta. Lukijoille oikein mukavaa syksyä!

Jätä kommentti