Tammikuun 2021 sijoituksista

On jälleen aika palata viime kuun sijoituksiin. Tammikuu lähti varsin talvisissa tunnelmissa käyntiin täällä Itä-Suomessa. Sijoitusmaailmassa näyttää sitä vastoin olevan menossa varsin eufoorinen tunnelma. Se näkyy siinä, että kuukausi starttasi meillä positiivisissa tunnelmissa. Hieman itseä jo on alkanut mietityttämään siinä, missä monia muitankin, että kuinka pitkään tämä tulee jatkumaan. Mitä tehdä, kun kurssit nousevat, vaikka monien yhtiöiden kurssit tuntuvat nousevan uusin ennätyksiin? Itse ehdin jo pohtia, että pitäisikö tässä kohtaa hieman keventää QT:n osuutta salkussani. Pohtiessani asiaa ei mennytkään montaa päivää, kun yhtiö antoi postiviisen tulosvaroituksen. Joten ajatukset omistusten kevennyksestä ko. firman kohdalla unohtuivat tällä erää.

Tammikuun talouselämä lehdessä oli juttua Seppo Saariosta ja hänen uudesta nuorille suunnatusta sijoituskirjasta. Saario neuvoi keskittymään niihin salkun menestyjiin, joka mielestäni on hyvä neuvo. Jos lähtee liikaa tasapainottamaan, niin salkun kehitys tyssää alkuunsa. Tämä tuli itselleni mieleen tämän QT:n posarin jälkeen. Mielenkiinnolla odotan saavani hänen uuden kirjan käsiini. Muutama muukin sijoituskirja on osunut silmiini, jotka pitää pyrkiä lukemaan.

Sitten salkun tapahtumiin. Pitkään jouduin asiaa pohtimaan monelta kantilta, mutta tällä erää päädyin lisäämään salkkuni UPM:n osaketta. Osinkoja yhtiö tulee maksamaan, joten sen puoleen hyvä tehdä lisäyksiä. UPM:llä on myös todella mielenkiintoisia hankkeita menossa ja koen, että minun tulee pyrkiä lisäämään metsäsektorin painoa salkussani. Yhtiö ilmoitti tammikuussa rakentavansa Saksaan 550 miljoona maksavan biojalostamon, jonka odotetaan valmistuvan vuoden 2022 loppuun mennessä. Toinen mielenkiintoinen hanke, jota itse olen mielenkiinnolla seurannut on biojalostamon rakennus päätös joko Kotkaan tai Rotterdamiin. Suomessa kaivattaisiin tätä laitosta, mutta onko meillä tarjota yhtiölle tarpeeksi vakaa toimintaympäristö. Liikenne -ja viestintäministeri Timo Harakka antoi astudio ohjelmassa ymmärtää, että asian eteen olisi tehty paljon työtä, joten mielenkiintoista nähdä, saammeko miljardilaitoksen Kotkaan.

Tuloskausi pyörähti käyntiin tammikuun lopulla. Omistamistani yhtiöistä viime vuoden tuloksen julkaisivat Elisa, Telia, UPM , Kone, Wärtsilä ja Stora Enso. Koronavuosi meni mielestäni näiden yhtiöiden kohdalta yllättävän hyvin. Toki osingot jäävät hieman viime vuonna maksetuista, mikä on varsin ymmärrettävää. Poikkeuksena Kone, joka maksaa osingon (1,65€) päälle sen lisäksi ylimääräisen osingon (0,50€) . Mielenkiintoista nähtä miten tämän vuoden osingot kehittyvät suhteessa viime vuoden osinkoihin. Viime vuonna sain osinkoja 7900€ yhteensä. ”Kymppi” lähenee uhkaavasti, mutta tuskin menee vielä tänä vuonna rikki. Tästä on hyvä jatkaa mielenkiintoisen tuloskauden seuraamista.

Jätä kommentti