Vuoden 2020 päätös

Vuosi 2020 jäi taakse ja on hyvä katsoa miten mennyt vuosi kaiken kaikkiaan menikään omalta osaltani. Vuosi oli melkoinen yllätys myös minulle, kuten varmasti valtaosalle lukijoitani. Tammi-helmikuussa tuskin kukaan osa odottaa, mitä maalliskuu tuokaan tullessaan. Piti oikein itse palata ajankohdan postauksiin ja lueskella mitä sitä omassa päässä silloin pyörikään. Kovin epävarma olo oli itsellä tuollon tulevasta. Sen verran voi kuitenkin olla tyytyväinen, että menin pörssipudotukseen viisinumeroisella kassalla ja sitä tuli myös käytettyä. Toki olisi voinut olla rohkeampi tuolloin, kun näin jälkeen päin ajattelee, mutta näkyvyys oli mitä oli, joten pitää olla tyytyväinen silloisiin päätöksiin. Erityisesti siitä olen tyytyväinen, että pääni kesti pudotuksen ilman, että olisin lähtenyt tekemään paniikissa myyntejä. Se näin jälkeenpäin harmittaa, että en ollut varautunut tulevaan sijoituslainalla, mutta nyt sekin asia on korjattu. Tosin olisiko sitä uskaltanut käyttää kevään kaltaisessa tilanteessa onkin toinen juttu.

Osakeostoja tein vuonna 2020 reilulla 19 000 eurolla, mitä voidaan pitää todella poikkeuksellisena perustilanteeseen nähden. Myin salkustani Capmanin ja Nokian Renkaiden osakkeet, joista sain n. 13000 euroa. Capmanista sain hieman voittoa, mutta Nokian Renkaat myin tappiolla pois. Tappiota tästä myynnistä vajaat 4000€. Nämä ns. ”virheet” pitää siivota salkusta pois ja ostaa tilalle jotain sellaista, mikä tuottaa, eikä syö pääomaa. Joulukuussa lisäsin salkkuuni Smart Eyn:n osaketta. Yhtiö, jossa on potentiaalia.

Vuonna 2020 salkkuni tuotti 20,84% johon olen enemmän kuin tyytyväinen. Parempaankin olisi ollut mahdollista, mikäli olisi mennyt teknologiasektorin osakkeisiin suurella painolla. Olen kuitenkin rakentanut salkkuni perustan osinkojen maksuun kykenevien yhtiöiden pohjalta, joten siitä johtuen tuotto ei tuon parempi ollut. Tästä vuodesta on kuitenkin todettava se, että keskityin haalimaan salkkuun yhtiöitä, joilta odotetaan vahvaa kasvua tulevaisuudessa. Parhaana tälläisenä hankintana mainittakoon QT, joka tarjosi todella hyvän tuoton. Toinen salkkuni menestyjä oli tänä vuonna Neste, jolla näyttäisi olevan edessä hyvä tulevaisuus. Olisiko splittiä luvassa alkaneena vuonna? Ruotsin puolelta hankin salkkuni twitterin sijoittajien keskustelujen pohjalta hieman Smart Eye:n osaketta, joka on osoittautunut toistaiseksi hyväksi hankinnaksi. Tosin tämänkin yhtiön kohdalla on oltava valmis tekemään nopeita päätöksiä, mikäli yhtiön tulevaisuuden näkymät muuttuvat merkittävästi huonommiksi. Pelifirmat puuttuvat kokonaan salkustani, mistä olisi Covid aikana ollut mahdollista saada tuottoja.

Vuonna 2020 aloitin myös asuntosijoittamisen, kuten aiemmin kerroinkin. Tämä oli itselleni uusi avaus ja sen myötä tulen varmasti oppimaan paljon uusia asioita. Minulla on jo olemassa lainalupaus seuraavaa asuntoa varten, mutta sopivia kohteita tuntuu olevan melko vähän. Osakkeiden ostaminen on paljon helpompaa ja ainahan voi hankkia REIT-rahastoja salkkuun. Näin välttyy itse kaikesta asuntosijoittamiseen liittyvästä työstä, jota varmasti riittää mikäli asuntoja on yhtään enemmän.

Vuonna 2020 käytin rahaa paljon erilaisiin hankintoihin sekä omaisuus järjestelyihin, kun hankimme puolisoni kanssa yhteisen kodin. Tästäkin huolimatta onnistuin säästämään n. 25 prosenttia nettotuloistani. Omaisuusjärjestelyihin käytin aiemmin säästämääni varallisuutta, jota en kululaskelmassa ole huomioinut. Normaalina vuonna säästöprosentti olisi ollut aivan muuta. Tänä vuonna meni maksuun myös perintöveron toinen osa, joka oli merkittävä summa omassa taloudessani. Toivottavasti ei tarvitse ko. veroa maksaa ihan vähään aikaan.

Sijoitusvarallisuuteni jäi siis vuonna 2020 merkittävästi plussalle. Tältä osin täytyy olla menneeseen vuoteen. Matka kohti taloudellista vapautta on täysin saavutettavissa. Pitkäjänteistä työtä se toki on vaatinut. Kiitos kaikilla lukijoille, jotka olette jaksaneet lukea postauksiani tänäkin vuonna ja oikein hyvää vuotta 2021!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s