Tietoa talousmaailmasta

Talous on yksi niistä asioista, jota ei mielestäni peruskoulun oppitunneilla juurikaan käsitelty. Toki on mahdollista, että allekirjoittanut on unohtanut jo ne asiat. Sen verran on kuitenkin kilometrejä takana. Kansantalouden kurssin olen joskus tenttinyt läpi, mutta siinä ei kovin syvälle aiheeseen pureuduttu.Talouden ilmiöt koskettavat jokaisen kansalaisen elämää tavalla tai toisella. Viimeeksi eilen hallitus julkaisi budjettiehdotuksensa ensivuodelle . Jotta näitäkin asioista ymmärtäisi paremmin täytyisi asioista olla jotenkin perillä.

Sain viimein viikolla luettua Björn Wahlroosin kirjoittaman Talouden kymmenen tuhoisinta ajatusta-kirjan. Kirjassa käydään läpi kansantaloustieteen erilaisia teorioita erittäin hyvin esimerkein. Nalle myös perustelee hyvin näkemyksiään siitä, miksi esimerkiksi Keynesiäliäisyys ei toimi. Sillä tarkoitetaan sitä, että valtio ottaa velkaa ja elvyttää kun talous sukeltaa. Tosin ei tuolle olisi mahdollisuuksiakaan nykyisellä talouden pidolla. Tämä on väännetty rautalangasta kirjassa todella hyvin erinomaisin case esimerkin.

Monia muitakin itselleni uusia asioista löytyi, kuten Lafferin käytä. Kirjassa se selitetään hyvin. Eli jos veroja korotetaan tietyn pisteen yli, niin valtion verotulojen määrä itseasiassa tippuu. Pienellä verotuksen laskulla saatetaan hyvinkin saada enemmän tuloja valtion kassaan. Tämä on sellainen teoria, josta jokaisen politikkomme tulisi olla kartalla, jotta aina ei oltaisi vaatimassa veronkorotuksia.

Itse jouduin myös muuuttamaan mielipidettäni siitä, miksi eri asioita kannattaisi yksityistää. Kalakannat pienenevät sen vuoksi, koska ne ovat yhteisomistuksessa, eikä niillä ole omistajaa. Jos joku omistaisi kalastusvedet olisi hänen etunsa pitää kalakanta kestävänä, jotta tulevaisuudessakin saadaan kalaa. Eli asioille pitäisi löytyä omistajuus. Tämän asian läpi vienti ei ole varmasti helppoa päättäjillemme.

Kirjassa on käyty myös hyvin läpi viimeisimmät talouskriisit ja niiden syntymekanismit. Kuinka kriisit vavisuttivat taloutta ympäri maailmaa ja miten niistä selvittiin.
Suosittelen tämän kirjan lukemista kaikille. Se sisältää paljon tietoa historiasta, sekä hyvin selitettyä taloudenteoriaa.

Jätä kommentti