2018 vuoden ensimmäiset 6 kuukautta

Vuosi 2018 saavuttaa puolen välin, joten lienee syytä tutkailla hieman sijoitusten tuottoja. Helsingin pörssin indeksi on tuottanut vuoden alusta 5,61%. Suurista indekseistä Nasdaq vetää pisimmän korren 8,97 % tuotolla. Itselläni ei jenkkilän sijoituksia suoraan ole, mutta sijoitan maailma indeksiin, johon myös jenkkilä kuuluu.

Kun tarkastellaan omaa salkku, niin se on tuottanut puolen vuoden aikana 4,43% joka häviää indeksille tässä kohtaa. Mistä moinen ero mahdaa johtua? Yhtenä syynä voidaan nähdä se, että olin liian kauan mukana Pihlajalinnassa. Myin toukokuussa Pihlajalinnan osakkeet pois tappiolla. Olen itse alkanut epäilemään voiko terveydenhuoltosektorilla tehdä bisnestä kun yksi suurimmista palveluiden ostajista on julkinen sektori. Epäilyksiäni ensitsestään lisää se, että SDP on mitä todennäköisimmin suurin puolue seuraavien eduskuntavaalien jälkeen. SDP ei tunnetusti katso hyvällä sitä, että voitot valuvat ulkomaille. Näin ainakin julkisesti suuressa mediassa.

Parhaiten tuotteneet puolelta vuodelta ovat DNA, Neste sekä Fortum. Näistä Neste on ylittänyt odotukseni toistuvasti. Voiko tälläinen meno jatkua kuinka pitkää? Öljyn hinta on nousussa, mutta Neste tekee suurimman osan tuloksestaa uusiutuvilla. DNA on operaattoreista tuottanut hyvin. Hieman harmittaa se, että en hankkinut DNA:n osakkeita enempää aikanaan.

Toista ääripäätä salkussani edustaa Orion, Nordea sekä Bittium. Orionin ilmapallon puhjettu kyyti on ollut kylmää ja kurssi on laskenut reilut 26% alkuvuodesta. Nordea on laskenut vajaa 20% puolessa vuodessa. Tämä onkin ollut yksi sijoittajien eniten ostama osake viime aikoina. Eilen tuli tietoa, että yhtiön järjestelmäriskipuskurin asettamisesta 3% kun yhtiö siirtyy suomeen. Se on pari prosenttia vähemmän kun yhtiö sijaitsi Ruotsissa. Toistaiseksi se ei kurssissa näkynyt. Pitkällä aikavälillä siirrosta pitäisi tulla säästöä ja sen näkyä positiivisena yhtiön tuloksessa.

 

Jos mietitään laajemmin mitä olisin voinut tehdä paremmin, niin hajautusta muille toimialoille. Myös jenkkilään pitäisi uskaltaa sijoittaa. Toisaalta ihmisille on aikaa vain rajallisesti, joten kovin suurta hajautusta ei pidä lähteä tekemään. Siksi nämä indeksirahastot voisivat olla enemmän painotettava asia kohdallani. Se tosin tuntuu tylsältä ja kuitenkin tykkään sijoittaa suoraan osakkeisiin.

Mielenkiinnolla odotan vuoden toista puolikasta. Kääntyykö pörssien suunta vai jatkuuko sykli vielä ensi vuoden puolelle?  Sitä odotellessa nautitaan kesästä!

Yksi kommentti artikkeliin ”2018 vuoden ensimmäiset 6 kuukautta

Jätä kommentti