Tuloskauden antimia part 2

H&M julkaisi tuloksensa tammikuun lopulla. Viimeisen kvartaalin tulos jäi odotuksista. Kansainväliselle yritykselle haasteita tuottaa myös valuuttakurssien heilahtelut ja tämä tulee näkymään myös tuloksessa. H&M:n investointiohjelmat ovat aiheuttaneet viime vuosina kuluja, mikä on myös laskenut tulosta. Näillä näkyminen kiivain vaihe investoinneissa näyttäisi olevan ohi. Tällä perusteella voidaan odottaa tuloksen parantumista vuonna 2017. Yhtiö maksaa osinkoa 9,75 kruunua per osake. Osinkoa aletaan maksamaan kahdessa vaiheessa tästä vuodesta alkaen.

DNA:n tulos kasvoi viimeisellä kvartaalilla viime vuodesta. Matkaviestinnän liittymäkohtainen liikevaihto parani viime vuonna puoli euroa 17,5 euroon per liittymä. Tätä kuvataan kutsutaan arpuksi eli average revenue per user. DNA ennustaa liikevaihdon pysyvän samalla tasolla kuin viime vuonna. Vertailukelpoisen liiketuloksen yhtiön toimitusjohtaja uskoo kasvavan vuonna 2017, joten näiltä osin voin sijoittajana katsoa yhtiön tulevaisuutta hyvillä mielin. Osinkoa esitetään maksettavaksi 0,55€ per osake.

Fortum, tuo valtion omistama energiayhtiö julkaisi tuloksensa helmikuun toinen päivä. Se oli pettymys, sillä myydyistä verkoista saatuja rahoja ei ole pystytty investoimaan tuottaviin kohteisiin, vaikka toimitusjohtaja Pekka Lundmark on näin pyrkinyt vakuuttelemaan. Tästä johtuen yhtiö maksaa osinkoa 1,1€ per osake, vaikka moni analyytikko odotti vain 0,7€ osinkoa. Omistajana tämä ei näytä hyvältä. Tulevien vuosien osingot tulevat pienenemään jos ja kun mitään tuottavaa liiketoimintaa ei saada ostettua. Toimitusjohtajan kädet on sidottu valtion toimesta kun polittiittinen ohjaus määrittelee osittain toimet, mitä tehdään. Jotta yhtiö voisi toimia vapaammin tulisi valtion omistajuutta yhtiössä mielestäni vähentää. Näin yhtiö saisi vapaammat kädet toimia omistajiensa hyväksi.

Osinkoja näiden yhtiöiden kohdalta on mukavasti tulossa. Fortum on ollut yksi sijoittaja uranani parhaista osingon maksajista. Vähensin kuitenkin yhtiön painoa viime vuonna kun ennakoin tuloksen heikkenevän investointi ongelmien vuoksi. Kaikesta huolimatta näen energiayhtiöllä paikan salkussani, sillä sähköä tulemme tarvitsemaan tästäkin eteenpäin.

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s