Synkkääkin synkempi syyskuu

Tilastojen perusteella syyskuu on sijoittajille se synkin kuukausi tilastollisesti. Sitä se oli itsellenikin tänä vuonna. Oma salkkuni päätyi syyskuussa miinukselle 7,4 prosenttia. Vuoden alusta ollaan tultu alas lähes 25 prosenttia. Melkoista laskua siis ollut kaiken kaikkiaan. Pohdin hieman syyskuun aikana miten minun tulisi lähestyä tätä laskua. Päädyin siihen, että pyrin odottamaan kaikessa rauhassa kuukauden loppuun ja katsomaan missä sitten mennään. Olisi helppo lähteä tekemään ostoja, kun markkina tarjoaa samoja osakkeita tänään halvemmalla, kuin eilen. Tällä logiikalla, ne ovat kuitenkin huomenna vieläkin halvempia ja kun en itse tiedä yhtään kauanko lasku jatkuu, niin sitten odotellaan. Ostot ajoitin syyskun lopulle, kun ei sitä osaa markkinoilta poiskaan pysyä. Eikä se ole viisastakaan laskusta huolimatta.

Syyskuussa palasin perusasioiden äärelle. Omistin kauan aikaa sitten tämän yhtiön osakkeita. Kun Venäjä teki liikkeitä aikoinaan ja valtasi Krimin päädyin myymään osan omistuksistani, koska ajattelen tämän vaikuttavan yhtiön bisneksiin Venäjällä. Lopulta myin loputkin ko. yhtiön osakkeet vuonna 2018. Eli mistä firmasta onkaan kyse? No Keskosta tietenkin. Näin jälkeen päin voi todeta, että myyntini ovat osuneet vääriin kohtiin, koska sanktiot eivät vuonne 2014 olleet kovinkaan pahoja, jotta ne olisivat haitanneet länsimaisten yhtiöiden bisneksiä. Eli olisi pitänyt kiltisti pitää kiinni Kesko omistuksista kaikesta huolimatta.

Ajattelin palata nyt Keskon omistajaksi, koska yhtiön arvostus on laskenut merkittävästi tänä vuonna. Toisaalta pääasiallinen kauppa, jossa asioimme on Keskon kauppoja, joten miksi en tästä syystä omistaisi hieman ko. yhtiön osakkeita. Inflaatio ja korkojen nousu tulee varmasti osumaan myös Keskon asiakkaisiin, mutta uskon silti laadukkaalle ruualle olevan edelleen kysyntää, vaikka hinta edellä moni kotitalous kaupan valitseekin. Itselleni valintaperuste on se, että saan kaiken tarvitsemani yhdestä kaupasta ilman että tarvitsee ajaa toisella puolelle kaupunkia ja viettää siellä tunti kauemmin. Vajaaseen puoleen tuntiin saan tehtyä ostokset ja kiireisenä aikana on mahdollista tehdä nettitilaus ja hakea tavarat matkaan. Aika on rahaa tässä tapauksessa.

Syyskuulle osui taloutemme kannalta myös yksi merkittävä hetki, asuntolainamme korontarkistuspäivä. Pääsemme taas maksamaan pitkästä aikaan asuntolainasta korkoa. En olisi vuosi sitten uskonut, että 12kk euribor menee yli kahden prosentin. Niin sitä vaan pääsi käymään. Asia on aiheuttanut keskustelua kollegoiden keskuudessa ja osalla tulee olemaan edessä tiukat ajat, kun yli puolet tuloista menee lainanhoitokuluihin. Olen myös huomannut, että etuoveen on ilmestynyt useita paljon sähköä kuluttavia asuntoja. Osa tekee peliliikkeitä jo nyt vapaaehtoisesti tässä kohtaa. Ensi keväänä moni saattaa olla pakon edessä vastaavan ratkaisun edessä, mikäli talvesta tulee kylmä. Elämme tässä suhteessa todella mielenkiintoisia aikoja. Oma sähkösopimus jatkuu marraskuussa 11 sentin kwh hintaan ja lainanhoitokulut nousivat n. 150€ joten tällä yhtälöllä pärjäämme hyvin tulevan vuoden. Toki säästöön ja sijoittamiseen jää hieman vähemmän rahaa, mutta sitä kuitenkin jää. Tästä on hyvä jatkaa markkinoiden seuraamista. Saavutetaanko pohjat tämän vuoden aikana, vai kuinka käy? Sen aika näyttää. Nyt on kuitenkin monen yhtiön kurssista hävinnyt paljon pois. Osan varmasti aiheesta, mutta osan bisneksiin vaikutukset ovat olleet pienemmän. Alkava tuloskausi näyttää sitten sen, kenellä menee hyvin ja kenellä ei. Sitä odotellessa hyvää lokakuun jatkoa!

Yksi kommentti artikkeliin ”Synkkääkin synkempi syyskuu

  1. Elämä on. Oma varallisuuskin rullasi aika kivasti alas alkuvuodesta…. Tein sen harkinnan, että lisää Altriaa ja Austevollia ja hieman Cityconia. Haasteellinen aika vaatii myös tekoja.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s