Äidin esimerkillä

Äitienpäivänä ajattelin kirjoittaa hieman kirjoittaa itselleni tärkeästä ihmisestä, äidistä. Äidin merkitys omista taloustaidoista lienee yksi merkittävimmistä. Lapsena sitä tulee seurattua vanhempien rahankäyttöä ja muita puuhia. Meillä äiti piti huolen siitä, että lapsena riitti ruokaa ja oli muutenkin lapsilla asiat ok.

Siihen aikaan ei suuremmin harrastettu kun vuorotyö toi varmasti perhearkeen jo omat haasteensa. Muistan, että meillä oli jossain vanhempien ruuhkavuosien vaiheessa jopa kaksi autoakin. Lasten päästyä kouluun toisesta koslasta luovuttiin ja hankittiin yksi parempi auto. Muuten sitten kuljettiin bussilla kouluun ja töihin. Tämäkin on ollut omalla tavalla taloudellista toimintaa. Liekkö kuinka tietoista, mutta kuitenkin.

Lomilla meidän perhe ei paljoa ulkomailla käynyt. Olisiko kerran käyty Ruotsin risteilyllä. Muutoin lomailussa keskityttiin kotimaan matkailuun. Sukulaisten ja tuttavien luona vierailu oli varmasti melko kustannustehokasta ja olihan sitä mukava viettää aikaa läheisten kanssa. Eli voinee todeta perheen merkinneen tuolloin paljon. Kävimme myös lapsena eri puolella maata kylpylöissä, mikä junnuna oli varsin mukavaa. Niissä paikoissa riitti tekemistä lapsillekin. Lomat ym. tehtiin varmaankin käteisellä, sillä ylimääräistä velkaa perheessämme kaihdettiin. Asuntolainaa taisi olla jonkin verran, mutta siitäkin vanhemmat pääsivät eroon hyvissä ajoin ennen eläkeikää.

Oman talouden voinee siis sanoa olleen hanskassa. Siitä sitä on itsekin oppinut, että velkaa tulee karttaa. Ehkä hyvä juttu, vaikka velan hyödyntämisen hyödyt olen oppinut itse näin vanhemmiten. Sijottamista äitini karttoi, mutta siitä pidettiin huoli, että lapsille säästettiin ja omalla tilillä oli rahaa. Tuolloin pankkitilille maksettiin jotain korkoakin.

Viime vuoden loppuopuolella äitini nukkui pois. Häneltä jäi varsin mukava omaisuus, vaikka itselleni onkin jäänyt mieleen se, kuinka aina piti olla kovin vaatimaton vaikka mielestäni itselle olisi eläkepäivinä voinut hankkia palveluita tai käydä vaikka matkoilla.

Äitini kotitilasta perimme osuuden, jolla on enemmän tunnearvoa kuin rahallista arvoa. Vaikeutena tuntuu olevan, kuinka sukulaiset saataisiin jakamaan kuolinpesä, jonka omaisuutena tuo tilakin on. Perikunnalla on toistakymmentä jäsentä, eikä ajan kuluminen tee asioita yhtään helpommaksi. Katsotaan, tapahtuuko asian suhteen mitään. Olen hieman vihjaillut, että jotain voisi tehdä. Jo tilan jakaminen kiinteistöyhtymäksi tekisi asiasta selkeämmän.

Muistelen äitiäni lämmöllä. Äitienpäivä tulee varmasti nyt tuntumaan erilaiselta kuin aiemmin. Hänestä jäi jälkeen paljon hyviä muistoja. Kehotankin lukijoita muistamaan omia äitejään jotenkin äitienpäivänä, jos olette jossain väleissä. Koskaan kun ei voi tietää mitä tapahtuu. Hyvää äitienpäivää!

Yksi kommentti artikkeliin ”Äidin esimerkillä

  1. Koskettava kirjoitus.

    Sattumalta omat eläkeiän molemmin puolin olevat vanhempani ovat viime aikoina alkaneet pohtia ääneen edunvalvojia, testamenttejä ja perinnönjakoa. Juuri äidillä on ollut perheessämme aina ruokahuollon liäksi talouden ohjat käsissään isän keskittyessä puhtaasti fyysisempiin arkiaskareisiin (paljon ulkotöitä + puulämmitteinen omakotitalo). He mm. yhdistivät palkat samalle yhteiselle tilille hyvin aikaisessa seurustelun vaiheessa. Alempaa keskituloluokkaa edustavina rahavirrat saatiin kuitenkin riittämään kolmen lapsen taloudessa varsin hyvin – kiitos äidin raha-aktiivisuuden. Juuri tuo kiinnostus ja hallinta kyllä periytyi säästeliäisyytenä, mutta sijoittamisella oli varsin riskinen maine perheessämme aivan viime vuosiin saakka.

    Autoin vanhempiani viikonloppuna listaamaan karkean arvion varallisuudestaan ja laskimme jopa perintöveron määriä muutamalle eri skenaariolle. Heidän asenteensa on vahvasti sen puolella, että koska ovat jo perineet muutamia asuntoja ja vähän varallisuutta, on ainoastaan luonnollista jakaa myös ”hyvää” eteenpäin. Oli mukava jutella rahan vaikutuksesta lapsuudessamme ja kuulla heidän näkemyksiään ja muistoja noilta markka-ajoilta ja 11% asuntolainan koroista.

    Saankin kiittää äitiäni nykyisestä taloudellisen turvan tunteesta. Toivon vanhemmilleni pitkää ikää ja aion kannustaa heitä käyttämään varallisuutta myös eläkepäivistä nauttimiseen.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s