Säästäminen

Jotta sijoittaminen olisi mahdollista ja onnistuisi, niin sitä varten asiaa harkitsevalla ihmisellä tulisi olla kyky säästää. Tämä tarkoittaa sitä, että sinulla jää kulutuksesi jälkeen rahaa säästöön. Eli pystyt tekemään alijäämää kulujesi suhteen. Itse olen oppinut elämään säästeliäästi, sillä lapsena siihen kannutettiin perheessämme. Säästämiseen syntyi jonkinlainen halu, kun oli tiedossa jokin kohde minkä halusi ostaa. Näin viikkorahoista, lahjoista ja vastaavista oppi säästämään pienen osuuden sivuun. Ja se tunne kun olit saanut säästettyäsi rahat tavoittelemaasi asiaa varten. Niitä fiiliksiä harvemmin tänä päivänä tulee. Lieneekö syynä se, että varallisuutta on jo kertynyt sen verran, että pystyn melko helposti hankkimaan haluamiani asioita.

Jotta säästämisestä tulisi tapa, niin se pitäisi laittaa omassa käyttäytymisessä tärkeimpiin asioihin. Aluksi voi lähteä liikenteeseen vaikka jollain kuukausittaisella euromäärällä ja kokeilla miltä se tuntuu. Säästämistä helpottaa se, mikäli sinulla on esimerkiksi jokin toinen tili, jonne voit siirtää tuon summan sivuun, minkä haluat säästää. Näin ei tule kiusausta käyttää tuota rahaa. Eli käyttötili ja ns. säästötili on syytä pitää erillään. Asiaa kannattaa ajaa sisään omaan elämään kolmen kuukauden ajan ja tämän jälkeen tarkastella omia fiiliksiä asian suhteen. Oliko se valtava puristus vai pystyisinkö säästämään enemmän?

Missä asioissa sitten voisi säästää, ilman ettei elämänlaatu kärsisi liikaa? Se on meidän jokaisen itse päätettävä. Itse olen onnistunut säästämään paljon rahaa pelkästään sillä, että en ole käyttänyt paljon rahaa alkoholiin tai juhlimiseen nuorempana. En kokenut sitä itselleni tarpeelliseksi asiaksi, vaikka näin jälkeenpäin voisi sanoa, että illanistujaisissa opiskeluaikoina olisi voinut verkostoitua muiden opiskelijoiden kanssa. Myöhemmällä iällä ymmärrys on kasvanut ja olen huomannut, että verkostoituminen lasillisen äärellä toisinaan on ihan hyväkin asia. Siinä saa sellaista sosiaalista pääomaa, joka ei näy pankkitilillä. Tämä oli yksi esimerkki omasta valinnastani. Jokainen meistä voi valita missä itse säästää.

2 kommenttia artikkeliin ”Säästäminen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s