Talouden hallinta

Palkkapäivän koittaessa sitä tulee palattua ajatuksissa ajatukseen ihmisten talouden hallinnasta. Itselleni on selvää kuinka paljon minulla rahaa menee kuukaudessa kiinteisiin kuluihin. Näihin luen asumisen kulut eli asuntolainan lyhennyksen, vastikkeen, veden ja sähkön. Nämä kulut pysyvät melko vakaina kuukaudesta toiseen. Tosin sähkö ja vesilaskuissa on tapahtunut nousua yhtiöiden hintojen korotusten vuoksi. Myös kotivakuutus tulee jyvittää jokaiselle kuukaudelle.

Tietoliikennekuluni ovat pysyneet melko vakaina, joskin eräs operaattori pääsi yllättämään vuoden vaihteessa ja laski kuukausi hintaansa omatoimisesti. Kiinteäliittymäni on määräaikainen, joten tälläistä yllätystä en olisi osannut odottaa. Puheluihin ja mobiilidataan menee tuon lisäksi n. 20€ kuukaudessa, jota pidän varsin kohtuullisina.

Auton omistajana täytyy rahaa budjetoida myös autoilun kuluihin. Nykyinen autoni on sen verran bensa pihi, että pystyn autoilemaan sillä tankillisella bensaa kuukauden ajoni. Auton huoltoon menee jokunen satanen per vuosi. Autovakuutus ja ajoneuvovero kuuluvat myös jokaisen autoilijan pakollisiin menoihin. Auton arvon alenemaa, en ole jaksanut laskea, vaikka auton hinta jatkuvasti laskee. Autoiluun menee kuukaudessa rahaa keskimäärin n. 150€-200€. Tämän lisäksi auton uusiminen kun vanhaa autoa ei enää jaksa katsella.

Ruoka on meille kaikille pakollinen kuluerä. Ruokaan olemmme budjetoineet puolisoni kanssa 200€ hengeltä, jolla pyrimme hoitamaan taloutemme ruokaostokset. Syön töissä työpaikan ruokalassa, koska ruoka on siellä monipuolista ja vaihtelevaa. Toki kotoa ruokaa tekemällä pystyisi säästämään, mutta tässä tapauksessa voin sanoa ostavani aikaa sillä, että voin kävellä suoraan valmiiseen pöytään. Joten ruokaan menee n. 350€ kuukaudessa. Tässä kohtaa pitää tunnustaa, että minussa elää jonkinlainen kulinaristi. Vierailemme puolisoni kanssaravintoloissa kerran pari kuukaudessa ja nautimme hyvästä ruuasta. Sellaista meidän yhteistä aikaa toisillemme. Toki joskus myös hyvässä seurassa tuttaviemme kanssa. Tähän menee 50 – 100€ riippuen paikasta. Viihteellä tulee harvemmin käytyä, mutta silloin tällöin käyn kavereideni kanssa baarissa yhdellä.

Lisäksi olen ottanut netflixin, josta tulee seurailtua eri sarjoja.

Kaiken kaikkiaan näistä muodostuu kuluja n. 1200€ kuukaudesssa. Jos ja kun pääsen aikanaan asuntolainastani eroon nuo kulut lähes puolittuvat ja näin ollen sijoittamiseen jää paljon paremmat mahdollisuudet. Mielestäni jokaisella ihmisellä pitäisi olla käsitys omista menoista ja tuloista, jotta voi tehdä suunnitelmallisia päätöksiä oman elämänsä suhteen.

 

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”Talouden hallinta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s