Pihlajalinnaa salkkuun

Aiemmassa postauksessa käsittelin megatrendejä. Yksi Suomea joka päivä lähenevä haaste on vanheneva väestö. Tämä ilmiö tulee reilun kymmenen vuoden kuluttua konkretisoitumaan, kun nyt eläkkeelle jääneet vanhukset alkavat tarvitsemaan yhä enemmän hoivapalveluita. Vuonna 2020 Suomessa on jo 1,3 miljoonaa yli 65 vuotiasta ja määrä tulee nousemaan vuoteen 2030 mennessä 1,5 miljoonaan.

Sote soppaa keiteltäessä olen pohtinut, kuinka tällä asialla voisi tehdä rahaa. Toimitiloja tarvitaan, mutta Suomen hoivatilojen juna taisi mennä osaltani jo jonkin aikaa sitten. Suuret toimijat Terveystalo, Attendo, Mehiläinen ja Pihlajalinna tulevat ottamaan kukin tästä oman siivunsa. Näistä Attendoon ja Pihlajalinnaan on mahdollista sijoittaa suoraan. Muiden omistajina toimii pääomasijoittajia, joten toistaiseksi niihin sijoittaminen ei onnistu. Pihlajalinna löytyy omasta pörssistämme ja Attendoon on mahdollista sijoittaa Tukholman pörssin kautta.

Näistä lähtökohdista päädyin sijoittamaan Pihlajalinnaan. Yhtiö on voimakkaassa kasvu ja investointi vaiheessa. Pihlajalinnan liikevaihto on kasvanut perustamisesta lähtien joka vuosi 50% ja tämän odotetaan entisestään kiihtyvän. Tätä ovat siivittäneet ikääntyvän väestön tarve sosiaali- ja terveydenhuollon palveluille ja talousongelmissa painivien kuntien tekemät sosiaali- ja terveydenhuollon ulkoistukset.Lisäksi jos ja kun sote saadaan maaliin siirtyy suuri osa julkiselta puolelta yksityisen puolen toimijoiden huodettavaksi.

Nykyisellä 17€ hinnalla Pihlajalinnan markkina-arvoksi saadaan 350 miljoonaa euroa. Yhtiö on tällä hetkellä keskittynyt kasvuun. Suuri osa tulorahoituksesta menee yritysostoihin tai kasvuinvestointeihin. Tästä syystä osinkosijoittajan ei kannata odotella suuria osinkoja vähään aikaan.

Riskeinä tässä sijoituksessa voidaan nähdä poliittisen päätöksen teon arvaamattomuus. Kova kilpailu markkinaosuuksista toimialan sisällä lienee myös yksi riskitekijöistä. Mikäli yhtiö tekee virheliikkeitä ulkoistusliiketoiminnoissaan, voi tämä näkyä hieman heikompana kannattavuutena.

Vanhuudella tullaan tekemään tulevina vuosikymmeninä rahaa. Etelä-Savo tulee olemaan yksi ensimmäisenä tämän haasteen eteen joutuvista maakunnista. Sen vuoksi pääsen näkemään läheltä millaisiin ratkaisuihin maakunnassani tullaan päätymään. Siksi tulen sijoittamaan Pihlajalinnaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s