H&M:ää salkkuun

Tammikuu alkaa lähestyä loppua, enkä vielä toistaiseksi ollut tehnyt sijoituksia. Itselläni on ollut tapana hankkia lisää sijoituksia joka kuukausi tasaisella tahdilla. Tällä kertaa silmiini osui H&M:n osake, jonka kurssi on valunut lähes kolmen vuoden pohjalukemiin. Yhtiön osakkeita löytyi jo aiemminkin salkustani. Ensimmäisen erän taisin ostaa aikoinaan Nordnetin tarjouksesta, kun ko. yhtiön osakkeita oli mahdollista hankkia ilman välityspalkkioita. Nyt yhtiön kurssi on valunut pitkin syksyä tasaiseen tahtiin alaspäin. Tämän seurauksena mm. Nordea ohitti yhtiön pohjoismaiden kalleimpana yhtiönä.

Miksi sitten sijoittaa H&M-yhtiöön. Yhtiön harjoittama bisnes on sellaista, jonka jokainen ymmärtää. Vaatteet kuluvat ja niitä täytyy hankkia muodin ja vaatteiden kulumisen vuoksi lisää tasaiseen tahtiin. Yhtiö toimii globaalilla markkinalla, joten vaikka osaketta ostaakin Ruotsin pörssistä, niin samalla osakkeella saa laajan maantieteellisen hajautuksen. Yhtiön tulos on kasvanut vuoden 2010 n.108 miljardista kruunusta tilikauden 2016 ennustettuun 190 miljardiin kruunuun. Tästä on hyvää analyysiä tehty talousmentor.com blogissa tarkemminkin.
Yhtiö on ollut hyvä osingonmaksaja. Se on pyrkinyt maksamaan osinkona 80 – 90% nettotuloksestaan.

H&M on viime vuosina tehnyt investointeja niin myymäläverkostoon kuin nettikauppaankin. Nämä investointiohjelmat pienenevät ajastaan ja tämän seurauksena voisi kuvitella omistajillekkin valuvan lisää jaettavaa osinkojen muodossa. Yhtiön viime vuoden tilinpäätös julkaistaan 31.1.2017. Tällöin olemme viisaampia siitä, miten viimeinen kvartaali ja koko vuosi 2016 menikään. Moni vaateliike on kärsinyt nettikaupan kasvusta, mutta H&M näyttää vetävän kävijöitä. Sen olen itse huomannut täällä itäisessä Suomessa shoppaillesani. Jonnekin sitä on päästävä hypistelemään ja purkamaan sitä shoppailuinnostusta. Hankkimalla pienen siivun yhtiöstä voi myös miettiä miten kiva onkaan shoppailla ”omistamassaan” kaupassa.

6 kommenttia artikkeliin ”H&M:ää salkkuun

 1. Oho, onpa H&M ottanut pataansa paljon viime aikoina. Hyvä kun kirjoittelit tuosta, en olisi muuten huomannut laskenutta kurssia kun ei itsellä ole ollut seurannassa jatkuvan (omasta mielestäni) ylihinnoittelun takia! Täytyypä tutustua yhtiöön vihdoinkin tarkemmin…

  Tykkää

  • Itse en ole asiaa kokenut häiritsevänä. Jokainen äänestää kukkarollaan kun tekee kulutuspäätöksiä. Jos kokee, että yhtiön eettisiä periaatteita tulisi muuttaa, niin omistaminen on yksi hyvä tapa saada äänensä kuuluviin. Tosin kuinka moni jaksaa matkustaa yhtiökokoukseen käyttämään puheoikeuttaan?

   Tykkää

   • Eipä piensijoittajalla ole juuri käytännön vaikutusmahdollisuuksia vaikka sinne kokoukseen vaivautuisikin. Itse ehkä ajattelen, että H&M on ollut sen verran valokeilassa näiden asioiden suhteen, että jotain on pakko ollut tehdä ja on ilmeisesti tehtykin. Eri asia sitten pienempien, tuntemattomien vaatevalmistajien suhteen.

    Koska olen itsekin ostanut verkkareita yms. käyttövaatteita HenkkaMaukasta, niin päätinpä nyt kirjotuksesi innoittamana ostaa myös muutaman osakkeenkin 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s