Osuuskaupan osuuksia

Vuosi vaihtui ja tammikuu on käsillä. Vuoden vaihteessa tuli tehtyä sijoituksia S-ryhmän osuuskuntien jäsenyyksiin. Tästä sijoitusmahdollisuudesta olen maininnut monelle tuttavalle, jotka miettivät uskaltaisiko rahojaan sijoittaa. Moniahan pelottaa pääoman menetys, joskin paremmin sen saman rahan hävittää siellä Veikkauksen pelipisteellä. Ihmisten on kuitenkin helppo ymmärtää, että pääoma tuskin häviää, ellei S-ryhmän kauppa totaalisesti hyydy. Lisäksi S-ryhmän lonkerot ovat mukana lähes kaikessa kuluttajabisneksessä lastentarvikkeista hautaustoimintaan. Tästä kaikesta toiminnasta S-ryhmä tekee melko hyvää tulosta, jonka se voi jakaa omistajajäsenilleen osuusmaksun korkona. Osuuskaupat saavat vuosittain päättää itse maksamansa koron määrän. Parhaimmillaan se voi olla kymmeniä prosentteja. Varsin hyvä tuotto sijoitetulle pääomalle ja tämä lähes riskittömästi. Harva on tästä ”sijoitusvaihtoehdosta” tietoinen.

Itse sijoitin rahani kolmeentoista eri osuuskauppaan. Aikaa tähän meni puolituntia ja nimeä sai olla kirjoittamassa n. 30 kertaa papereihin. Tämänkin asian voisi varmasti tehdä yksinkertaisemmaksi. Asiakaspalvelijalla ei ollut mitään ongelmia tälläiseen toimeksi antoon. Maksun sai suorittaa kerralla, kun kaikki paperiasiat oli hoidettu. Osuusmaksut maksetaan S-pankin tilille, joten tätä varten avattiin myös tili. Lisäksi S-pankilta haettiin Visa-luottokorttia, jotta voin höylätä sitä ja kerryttää bonuksia ko. ketjun toimipisteissä. Tämä on maksuton luottokortti, eikä pankkipalveluistakaan mene kuukausimaksua. Sen sijaan luottokortista menee tilinhoitomaksua 2€ per lasku, mikäli laskutettavaa on kuukauden lopussa. Tämä on siis tilanne tammikuussa 2017. Kannattaa tutkia ehtojen tilanne siinä vaiheessa, kun itse luottokorttia hakee.

Aiemmin en ole luottokorttia omistanut, mutta nyt sellainen sitten tulee lompakkooni. Luottokortti on varsin kätevä, jos ja kun tekee ostoksia ulkomaisista verkkokaupoista tai ostaa palveluita eri palveluntarjoajilta internetistä. Myös matkoja ja erilaisia yllätyksiä varten on hyvä pitää useamman palveluntarjoajan kortteja lompakossa. Jokaisella pankilla on huoltokatkoja ja häiriöitä vuoden varrella, joten jonkinlainen hajautus kannattaa tehdä. Käteistä nykyään harvemmin tulee kannettua kuitenkaan mukana, joskin muutaman satasen varaaminen ei olisi huono ajatus kenellekkään.

2 kommenttia artikkeliin ”Osuuskaupan osuuksia

Jätä kommentti