Kerranhan sitä vaan eletään

Tämä lause on todella tuttu monien ihmisten suusta.Tuntuu, että ihmisiä ei paljon kiinnosta tulevaisuus. Halutaan ns. elää hetkessä. Itse sitä joutuu toisinaan hämmästelemään sitä, kuinka lyhytnäköistä monien ihmisen ajatusmaailma onkaan. Kun palkkapäivä koittaa, niin silloin moni tuntuu maksavan luottokorttilaskujaan, kun sitä on menneen kuukauden aikana tullut vingutettua. Hetken päästä todetaan, että tili tuli, tili meni.

Säästäväisyys ei tunnu olevan tänä päivänä mikään hyve, päinvastoin. Jos et kuluta, niin sitähän saattaa jäädä paitsi jostain. Uusin älypuhelin on oltava, jotta sosiaalinen paine ei käy liian suureksi. Monelle miehelle auto tuntuu olevan sellainen pyhälehmä, jonka on oltava parempi, hienompi ja tehokkaampi kuin naapurilla. Mielestäni hankintoja ja investointeja tulisi tehdä omien tarpeiden mukaan, ei sen mukaan mitä kaveri on mennyt hankkimaan. En myöskään kannata sitä, että säästetään itsemme kuoliaaksi. Kyllä elämästä saa ja pitää nauttia.

Kun joskus kahvilla sattuu mainitsemaan jotain sijoittamiseen liittyvää, niin moni tuntuu hämmästelevän sitä, kuinka jollain on tuollaiseen ylipäätään varaa. Jos pystyy säästämään kymmeniä prosentteja palkasta ja sijoittamaan säästöjään pitkäjänteisesti, niin kyllä sitä väkisinkin jää rahaa säästöön. Toiset vain eivät ole niin herkkiä kuluttamiseen. Itsekin saan joskus kuulla, että ostaisit nyt jotain. Sosiaalinen paine tuppaa painamaan meidän jokaisen päälle tavalla tai toisella. Toisaalta itsellä on eräänlaisia ”liipaisimia”, joiden jälkeen voin hyvillä mielin kävellä kauppaan ja ostaa haluamani asian, eikä tarvitse miettiä onko minulla tähän varaa.

Psykologisesti vastavirtaan pyrkiminen ei varmasti ole meistä kaikille helppoa. Sosiaalinen paine on vain liian suuri. Silti uskoisin säästämisen onnistuvan meiltä jokaiselta, jos vain tahtoa asiaan on. Jos olet taipuvainen kuluttamaan palkkatilisi tyhjäksi, mutta haluaisit kuitenkin säästää, niin olisiko järkevää siirtää pieni osa palkasta toiselle tilille? Sellaiselle tilille, josta et rahoja pääse siirtämään kuin menemällä pankkikonttoriin. Jokin tälläinen tapa voisi auttaa monia tekemästä niitä impulsiivisia ostoksia ja aloittamaan säästämisen. Tästä tavasta on moni muu bloggaaja kirjoittanut.

Kuluttaminen on hyvin yksilöllistä. Perheellisen taloudessa kulutus on huomattavasti suurempaa kuin sinkkutaloudessa. Kuluttamiseen vaikuttaa myös kotoa opitut rahankäyttötavat. Lapsiperheellisen säästäminen voi hieman hidastua kun toinen vanhemmista on kotona hoitamassa lapsia. Jos äiti on kotona kolme vuotta, niin tarkoittaa se 53 479€ menetystä tuloina ja eläkkeinä. Suuri summa monelle kotitaloudelle. Säästämällä hieman ennakolta pystyy nämäkin elämän ainutlaatuiset hetket viettämään kotona lasta hoitaen vähemmällä stressillä.Lapsen hankkimisen kuluista on Suvun Viisain mies kirjoittanut ansiokkaasta blogissaan.

Joulun lähestyessä kulutuskäyttäytyminen hakee huippuaan. Jokaisen meistä kannattaa kuitenkin pohtia, voisiko jotain jättää säästöön tulevaisuuteen.

4 kommenttia artikkeliin ”Kerranhan sitä vaan eletään

    • Globaalisti kulutus kasvaa Kiinassa ja Intiassa. Meidän ”Länkkäreiden” kulutus saattaa laskea tai tulemme tietoisemmiksi valinnoistamme. Keskiluokan kurjistuminen on kuitenkin vaarana länsimaissa. Äänestäjien reaktioista maailmalta voidaan huomata, että keskiluokka on aidosti huolissaan tulevaisuudestaan.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s